Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen on tiedon, kuvan tai vihjauksen levittämistä yksityishenkilöstä muiden ihmisten saataville, ja se on rikos. Se ei kuitenkaan koske julkisessa virassa olevia, kuten poliitiikkoja. Teon rangaistavuus määritellään sen mukaan, miten suurelle ihmisjoukolle tieto on levinnyt, ja miten paljon kärsimystä se on loukatulle tuottanut. Se koskee myös internetissä jaettuja tietoja. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle. Ei tulisi mieleenkään jakaa kavereitten, tai tuttujen asioita nettiin tai muuallekkaan, sillä netissä on niin laaja katsojakunta, ettei voi tietää kuka sen näkee, ja mitä johtopäätöksiä ihmiset voivat tehdä.

Verkkoidentiteetti muodostuu nimimerkistä, profiilikuvasta ja tilillä jaetuista muista tiedoista, kuten kuvista tai teksteistä. Oma verkkoidentiteettini on aika yksityinen, enkä julkisesti. muutakuin kavereille, jaa juttuja tai kuvia. Sovellusten profiileistani, kuten Facebook- tai Instagram tileistä, ei näy esimerkiksi nimeäni julkisesti, eikä varsinkaan sukunimeä. Omaa verkkoidentiteettiään voi katsella esim. kysymällä kavereilta, mitä omalla tilillään näkyy, tai tarkastella tiliä uloskirjautuneena, tai toiselta tililtä.

Sieppaa66.jpg

Oma oppimisblogini on julkinen, sillä en jaa täällä kuin koulujuttuja, ja oman itseni kuvailusta ei juuri mitään ihmeellistä tietoa saa.